Новият списък със санкционирани българи разтърси върховете на държавата

Новият списък с българи, които попаднаха под тежките удари на закона „Магнитски” разтърси върховете на държавата. В петък вечерта департаментът на Съединените американски щати наложи сериозни санкции на още петима българи, сред тях политици и лица, свързани с енергетиката. Прокуратурата започва спешна проверка. Още в понеделник държавното обвинение ще изиска пълна информация от службите за сигурност у нас за петимата санкционирани.

Двама от тях са вече подсъдими, обяви говорителят на главния прокурор. Бившият енергиен министър Румен Овчаров е обвинен за безстопанственост заради отдаването под наем на „Мини Бобов дол”, а лидерът на движение „Русофили” Николай Малинов за шпионаж в полза на Русия.

„В НСлС се води разследване за корупция, в което усилено се събират доказателства за съпричастност и по отношение и на други две от санкционираните лица”, обяви Сийка Милева.

Кои са тези лица от прокуратурата не съобщават. Но от новия списък остават трима – бившия финансов министър Владислав Горанов и бившите шефове от АЕЦ “Козлодуй” Иван Генов и Александър Николов. Последните двама са уличени в корупция с енергийни сделки заедно с Овчаров.

„Нямам офшорни сметки. Нямам 5 млн. лв. Нямам фирми, които да правят бизнес с „Козлодуй”. Това са лъжи”, каза бившият енергиен министър Румен Овчаров.

„Това са анонимки, пускани срещу мен, а те не са малко. Без значение, че тази анонимка е доказано, че е фалшива. Отвратен съм. От тези хора може да се очаква всичко”, обясни Иван Генов, бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй” и бивш депутат от БСП.

„Нямам представа за какво става въпрос. Аз съм бил изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” преди 11-12 години. В мотивите, които видях, са написани някакви небивалици”, каза Александър Николов, бивш зам.-шеф на АЕЦ „Козлодуй”.

Преди седмици Апелативният съд в София отмени двугодишната условна присъда на Овчаров и върна делото на първа инстанция. Това на практика няма значение, тъй като давността изтече миналата година. Четвърти в списъка е лидерът на партията „Русофили” Николай Малинов.

На въпрос подкупвал ли е български съдия, за да го пуснат да пътува в Русия, той заяви следното: 

„Мисля, че българската правна система беше категорична в подкрепа на съдията. Това е претоплена манджа и тя е приключила”.

Петият санкциониран е Горанов. Според Вашингтон той е участвал в корупционна схема за десетки милиони евро около хазартния бизнес. Горанов не беше открит за коментар. А в ефира на Nova news, посланикът на България в Съединените щати обяви, че страната ни е била предупредена за нов списък.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЗА САНКЦИИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.