Това научи NOVA

България изпраща военния самолет "Спартан" и в Сирия, научи NOVA.

Още на 8 февруари Сирия се обърна към Европа със зов за помощ чрез Механизма за гражданска защита, но след като войната раздели Сирия на контролирани от различни сили зони – а това доведе до санкции от страна на Запада, то и предоставянето на помощ се оказа сложна задача.

По-рано днес от ефира на NOVA Нейно превъзходителство Орас Махмуд - временно управляващ посолството на Сирийската Арабска Република, призова българското правителство да помогне със самолети, с които да се достави помощ за страната, която е тежко засегната от опустошителното земетресение в Турция. 

Сирия призова България да помогне със самолети за доставяне на помощ

По думите й до момента ранените са над 2400, а жертвите над 1400. Тя увери, че спасителните екипи са в безопасност в Сирия въпреки военните действия там. И заяви, че държавата се нуждае най-много от екипи, оборудване и лекарства.

“Много НПО-та се обърнаха към нас и БЧК с идеята да съберат помощи и да изразят своята подкрепа към сирийските граждани. Ще го направим. От петък много активно работим по това най-късно до сряда наш правителствен самолет да отиде до Ливан с хуманитарна помощ”, каза гл. комисар Николай Николов, съветник на вицепремиера Иван Демерджиев. 

Още в сряда късно вечерта българското правителство получава зелена светлина от ЕК – и започват да окомплектоват всичко от първа необходимост за бедстващите в Сирия.  Правителство е готово да продължи с полети и по суша, включително, допълни Николов.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.