Тя определи срещата на Гешев в САЩ като "трогателен опит за възвеличаване на отношенията му" със страната

България получи предупреждение със списъка „Магнитски“. Можеше този втори списък да бъде отложен, ако бяха приети съответните закони.

Това каза дипломатът и бивш посланик в САЩ Елена Поптодорова в студиото на „На фокус с Лора Крумова“ по NOVA.

Тя посочи, че ако беше приет Законът на Крум Зарков щеше да се "омекоти" оценката за системата, да се даде доказателство, че политическата класа се е „стреснала“.

Поптодорова посочи, че включването на Великобритания е важен фактор, защото показва, че се разширява юрисдикцията, която следи незаконните, корупционни потоци и в Европа.

Тя бе категорична, че списъкът „Магнитски“ не може да бъде направен без предварителна обстойна проверка.

„Когато говорим за санкционирани лица, то те никога не са само и единствено в много тесен „коловоз“. Във всички случаи това има отношение към финансови системи, към въпроси на сигурността“, коментира тя.

Поптодорова смята, че „много се стяга примката не само около Прокуратурата“.

Тя коментира посещението на прокурора Гешев в САЩ като „трогателен опит за възвеличаване в България на отношенията му със САЩ“. Тя допълни, че Гешев се е видял с двама отдавна напуснали конгресмени.

Не бива да има никакви илюзии по отношение на американските и британските служби, каза Поптодорова.

Поптодорова коментира и проблемите в енергетиката в страната. Тя посочи, че разговорите с „Уестингхаус“ текат повече от 10 години.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.