Той ръководи 31-вата ни мисия до Ледения континент

Юбилей насред Антарктическия океан. Професор Христо Пимпирев, който ръководи 31-вата ни мисия до Ледения континент, навършва 70 години.

Екипажът на научноизследователския ни кораб “Св. св. Кирил и Методий” поздрави професора с изпълнение на гайда и изписване на цифрата 70 с телата си.

“Трогнат съм! Просълзих се! Обичам ви! Горд съм, че антарктическото ни семейство се увеличи с нашите приятели военни мореплаватели, които доведоха нашия кораб до българската Антарктида! Поклон пред вас и пред цяло поколение български антарктици, допринесли за това да сме горди, че сме българи!”, каза проф. Пимпирев.

Българският изследователски кораб достига Антарктида до 24 часа

В неделя военният плавателният съд навлезе в най-широкия пролив в света – Дрейк, и навлезе в антарктически води. Очаква се около полунощ да достигне Южния залив на остров Ливингстън и антарктическа база “Св. Климент Охридски”. Полярниците ще отбележат историческото събитие с изпълнение на химна.

И тази година полярниците ни имат амбициозни научни цели - строеж на лаборатория и проучвания на щетите от глобалното затопляне и замърсяването на планетата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.