Страните от Европейския съюз вече са заделили 681 млрд. евро за справяне с енергийната криза

Сметката на европейските държави за защита на домакинствата и компаниите от рязко покачващите се разходи за енергия е достигнала близо 800 млрд. евро, съобщиха изследователи от мозъчния тръст „Bruegel”. Те призоваха държавите да направят по-ефикасни разходи за справяне с енергийната криза.

Страните от Европейския съюз вече са заделили 681 млрд. евро за справяне с енергийната криза, докато Великобритания е отделила 103 млрд. евро, а Норвегия - 8,1 млрд. евро от септември 2021 г. насам, сочи анализът на „Bruegel”.

Цената на газа в Европа продължава да пада

Общата сума от 792 млрд. евро се сравнява със 706 млрд. евро в последната оценка на „Bruegel” от ноември, защото страните продължават и през зимата да се сблъскват с последиците от прекратяването на повечето от доставките на газ от Русия за Европа през 2022 г.

Германия оглави класацията на разходите, отделяйки близо 270 млрд. евро - сума, която засенчва всички останали държави. Великобритания, Италия и Франция са следващите по харчове, въпреки че всяка от тях е похарчила по по-малко от 150 млрд. евро.

На глава от населението Люксембург, Дания и Германия харчат най-много.

Разходите, отделени от страните за енергийната криза, вече са на нивото на фонда за възстановяване от COVID-19 на ЕС, който е на стойност 750 млрд. евро. Актуализацията на енергийните разходи идва в момент, когато страните обсъждат предложенията на ЕС за по-нататъшно разхлабване на правилата за държавна помощ по проекти за зелени технологии, тъй като Европа се стреми да се конкурира със субсидиите в САЩ и Китай.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС