"Мерките на кабинета за овладяване на цените закъсняха", подчерта Любослав Костов

Инфлацията ще намалява, но доходите трябва да нарастват изпреварващо на тази инфлация. Трябва да компенсираме това, което загубихме през последната година и пловина. ЕК отчита тази тенденция. Но се съмнявам, че у нас сме го осъзнали. Това заяви в студиото на „Здравей, България” главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

По думите му в България ситуацията у нас е малко по-зле от това, което е в другите държави.

„Усеща се забавяне на инфлацията. Това ще продължи цяла година. Темпът на прираст ще намалее, но ще остане положителен. Казано по по-простичък начин - ако хлябът е поскъпнал с 20%, то той ще продължи да поскъпва, но с 15 на сто”.

Той коментира и мерките на кабинета отновно цените. „Мерките закъсняха. Отдавна КЗК, КЗП и другите институции трябваше да влязат и да проверят цените в магазините. Как се образуват те и има ли спекула”, подчерта Костов.

Според него с въвеждането на еврото от 1 януари 2024 г. няма да има увеичаване на цените в магазините. „Влезем ли в еврозоната ние ще увеличим всичките си показатели“, категоричен е той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.