Епицентърът е бил на дълбочина 40 км

Трус с магнитуд 5,5 по скалата на Рихтер е регистриран в Румъния, сочат данните на Европейския сеизмологичен център. Земетресението бе усетено на много места и у нас, включително в София.

Силно земетресение в Румъния

Според първоначалната информация на Европейския сеизмологичен център силата на труса бе 5.7. Около час по-късно данните бяха коригирани.

Земетресението е регистрирано в 15.16 ч. Епицентърът му бил на 5 км източно от град Тисмана, на дълбочина 40 км.

Според българските сеизмолози земетресението е било с магнитуд 5.8. Регистрирани са и седем вторични труса, като най-сериозният от тях е бил със сила 4.7 по скалата на Рихтер. Станал е пет минути след първоначалния.

„Имаме данни, че земетресението е усетено на територията на страната - основно във Видин, Враца, Монтана и София”, каза в ефира на NOVA сеизмологът от БАН доц. Пламена Райкова.

По информация в НИГГГ-БАН трусът е усетен в Северозападна и Централна България и на места в южната част на страната. В института са получили информация и от Пловдив, Перник, Кула, Велинград, Горна Оряховица, Ябланица, Стара Загора и Хасково. 

В София се стигна и до евакуация на ученици в 107-о училище. „Около 400 деца бяха изведени. Изчакахме 30 минути и когато видяхме, че няма допълнителни трусове - върнахме децата вътре”, обясни директорът Данко Калапиш.

В Русе се е усетил хоризонтален трус в рамките на 15-20 секунди. В града няма данни за разрушения или пострадали. Множество обаче са сигналите от граждани на Русе, Силистра и Разград, които споделят, че са усетили земетресението.

Ситуацията в Румъния

От вътрешното министерство на Румъния обявиха, че са подадени 50 сигнала за пукнатини по сгради, сред които пет жилищни блока в град Горж и социално заведение в Турну Северин.

Няколко души са с травми и оплаквания.

Според румънските сеизмолози в района рядко се случват земетресения. Последното по-сериозно е било от 5 по Рихтер през 1943 година.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.