"Строим по норми за сеизмично въздействие, което се появява веднъж на 475 години", каза той

Последната корекция на измерената сила на земетресението този следобед в Румъния е 5,5 по скалата на Рихтер. Това заяви проф. Димчо Чолаков – член-кореспондент от Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН в „Интервюто в Новините на NOVA”.

„Това (земетресение - б.р.), което е в Турция, няма нищо общо с нашите ширини. Грубо казано, сеизмичната вълна затихва пропорционално на разстоянието. Тези сеизмични въздействия не могат да предизвикат земетресение. Тази вълна минава през няколко разлома, които са далеч по-близо”, каза проф. Чолаков.

„Нормите, по които се проектира и се строи, са за сеизмично въздействие, което се проявява веднъж на 475 години. Ако се появи земетресение, което предизвиква по-силно от проектираното сеизмично въздействие, доста сгради ще бъдат разрушени”, обясни той. По думите му психически не сме готови да посрещнем силно земетресение.

Вижте целия разговор във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook