Турският президент направи телевизионно обръщение

След остри критики срещу властите - турският президент Ердоган сравни земетресенията, ударили страната, с атомни бомби.

В телевизионно обръщение, държавният глава още потвърди, че над два милиона и 200 хиляди души са напуснали засегнатите райони. Той още съобщи, че броят на жертвите в страната е достигнал над 35 хиляди души.

През последните дни имаше вълна от критики срещу правителството на Ердоган, като мнозина обвиниха, че реакцията на властите в справянето с кризата е била недостатъчно адекватна и бърза. Турският президент обаче изтъкна, че силата на трусовете е наподобявала тази на "стотици мощни атомни бомби". 

„Бедствието засегна регион, който е по-голям по размери от териториите на много държави. Случи се по-близо до повърхността и това засили разрушителния ефект, който донесе енергия колкото на стотици мощни атомни бомби. Най-силните трусове в света се случват в океаните и засягат сушата, но трусовете в Кахраманмараш дойдоха директно под жилищните сгради. Страната ни бе разтърсена на 6 февруари от невиждани в историята по мащаб и интензивност земетресения. Това са най-големите катастрофи в историята на Турската република след земетресението в Ерзинджан през 1939 г. Пожелавам бързо възстановяване на ранените, които бяха спасени от руините”, каза Ердоган.