"Ако станем част от следващото НС, трябва първо да видим дали сме си научили уроците", заяви лидерът на коалиция "Заедно"

"Ако станем част от следващото НС, първо трябва да видим дали сме си научили уроците. Защото много грешки се направиха и много поуки трябваше да бъдат извлечени. Всеки трябва да  направи самопреценка и да потопи егото си. Защото при такива фрагментирани парламенти и в ситуацията, в която България се намира вече две години – на 2-ри април ще бъде едно дежа вю. Трябва да си дадем сметка, че е нужно да работим заедно. В този момент на разделение не бива да чертаем червени линии, а по-скоро да говорим за политики". Това заяви в ефира на „Здравей, България” Ива Митева от коалиция "Заедно".

Според другото знаково лице в обединението - Любомир Каримански, това, което хората ще получат, е конкретно поставяне на техните проблеми. „Освен нашите уроци, трябва да видим и добрия пример от Европа. А той показва само едно – че икономиката и социалните проблеми изместват политическата идеология. Към кого ще гравитираме – вдясно или в центъра -  зависи от това, дали всички мерки, които сложим на масата, ще бъдат изпълнени”, подчерта той.

По думите му хората се интересуват основно от борбата с високите цени и спекулата. Другата мярка, която е приоритетна за коалицията, е борбата с престъпността, включително корупцията. 

Митева коментира и новите санкции по списъка „Магнитски”. „Те показват, че има дълбок проблем в България и за последните 32 години не сме направили кой знае какво. Участвам в процесите от 2001 г. Спомням си, че направихме прекалено много реформи в съдебната система, но пак сме на изходната точка”, каза тя. И допълни, че нито един от последните четири парламента не е направил нищо във връзка с прилагането на глобалния закон „Магнитски”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.