Иван Тодоров е категоричен, че с нищо не е предизвикал агресията на животните

Бездомни кучета нападнаха и ухапаха млад мъж в центъра на Благоевград. Потърпевшият е  актьорът Иван Тодоров, който е трябвало да се изправи в неравна битка срещу 6 животни. Мъжът е успял е да се спаси, но какво ще се случи със следващия нападнат - това са страховете в Благоевград.

„След като откарах дъщеря ми на детска градина се прибирах по главната в Благоевград и спрях да видя дали магазинчето за цветя е отворено, тъй като беше празник. Докато се оглеждах, чух лай. Видях куче, което тича към мен от близката градинка. След него тичаха още пет животни. Кучетата ме обградиха и започна едно зверско хапане и лаене. Реших, че трябва да се боря за живота си”, разказа Тодоров.

Той е категоричен, че с нищо не е предизвикал агресията на животните. 

От Община Благоевград обясниха, че нямат лост, с който да овладеят проблема. "Защото е необходима държавна национална политика. Законът казва само, че общината е длъжна да кастрира, регистрира, обезпаразити и отново да върне бездомните кучета на местообитанието, от което са взети", заяви Дейвид Арабаджиев, зам.-кмет на Община Благоевград.

Според Мартин Янчев от Организация „Защита на животните“ програмата „Кастрирай и върни“ се изпълнява погрешно. Той предлага хората, които хранят и отглеждат кучета на улицата, да поемат отговорност за тях. "Ако се връщат животните на улицата, да се подписват декларации под надзор, които са съществуващи, да изискват от общините да им позволи да се постави къщичка, за да може животните да се социализират, а не да стават на глутници и да бъдат обгрижвани, за да не ставаме свидетели на подобни инциденти", посочи Мартин Янчев, Организация „Защита на животните“.

В последните месеци в много от кварталите на Благоевград са се оформили глутници кучета. Оплакванията от нападения са ежедневни, а капацитетът на приюта отдавна е напълно изчерпан. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.