Тя ще бъде доставена със самолет „Спартан”

Българското правителство реши – военно-транспортният „Спартан” с хуманитарна помощ за бедстващите в Сирия излита утре сутрин. Ще кацне в Ливан, откъдето по сигурен маршрут помощта трябва да стигне до най-засегнатите райони.

По заповед на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и от Българския червен кръст се подготвиха и окомплектоваха два тона и половина хуманитарна помощ.

Помощта включва сглобяеми палатки, побиращи до 8 души, над 1600 одеяла и около 500 комплекта спално бельо, които са на обща стойност 90 294,24 лв. Със същия „Спартан” на родна земя ще се завърнат медицинските екипи от ВМА, които оказваха помощ на пострадалите в съседна Турция в продължение на 10 дни.

От първите часове след трагичния трус Ахмад Халлак е изпратен на терен в град Джандарис като доброволец в Сирия. Той е част от турската неправителствена организация „Айле Ярдъм” – в превод, „Семейна помощ”. Асоциацията снабдява пострадалите с всичко от първа необходимост, което стигне до териториите извън контрола на президента Башар Асад.

„Журналисти, които отразяват разрушенията в регионите под контрола на сирийското правителство, разказват, че изпратената хуманитарна помощ буквално се разпродава – и не стига до пострадалите хора или семействата без дом”, обяснява Халлак.

Същата информация получаваме и от друга неправителствена организация от 150 доброволци, разположени в Алепо, Латакия и Хамас.

„Често правителствените организации са обвинявани в корупция. Така че съмненията, че помощите се разпродават, може и да са верни. Затова и хората вярват на неправителствените организации. Още повече, че ние сме част от Православната църква в Антиохия и не можем да рискуваме репутацията ѝ с участие в подобни схеми”, обяснява Мелетий Чатахи от благотворителна НПО към православна църква в Сирия.

След като Сирия отправи апел за помощ към западния свят, Европейската комисия активира Механизма за гражданска защита. И това дава възможност утре от България да излети „Спартан” с над 2 тона хуманитарна помощ.

„Поради спешността, ние отблокирахме от нашия бедствен резерв за подпомагане на пострадали чаршафи, спално бельо, одеяла, които вече са готови за изпращане. Ако има свободни пространства в самолета, ще бъде допълнено от дарения от националната кампания”, каза директорът на „Мениджмънт на бедствията” към БЧК Ясен Сливенски.

Хуманитарната помощ ще бъде транспортирана със „Спартан” до Ливан, а оттам – по сигурен маршрут до най-засегнатите в Сирия, обявиха от българското правителство. Освен с всичко най-необходимо за оцеляване насред зима без покрив, България предоставя на Сирия и финансова помощ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.