Той се проведе пред Съдебната палата в София

Престъпленията на пътя отново накараха пострадали да излязат на протест за ефективни присъди. Пред Съдебната палата в София се събраха родителите на убитата на пешеходна пътека 7-годишна Моника, за да поискат затвор за подсъдимия. Днес делото се гледаше във Върховния касационен съд.

За пореден път родителите на 7-годишната Моника, убита на пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница през юли 2021 година, излязоха на протест. Този път - преди заседанието по делото пред Върховния касационен съд.

ВКС гледа делото за смъртта на детето, блъснато на пешеходна пътека в Братаница

Подсъдим е бивш служител на ГДБОП. Окръжният съд в Пазарджик го осъди на четири години и осем месеца затвор, но Апелативният съд в Пловдив измени присъдата и му наложи три години условно. В решението се посочва, че Владимир Панайотов е шофирал бързо заради служебна задача. За майката на Моника най-правилната присъда е ефективната. „За един детски живот – смешна работа. Дете, което спазва закона 7 години. А лицето, което представлява закона, не е спазило закона”, каза Блага Калоферова.

Пред съда от прокуратурата също са поискали връщане на делото в Апелативния съд, а защитата на бившия служител на МВР – условното наказание да бъде потвърдено. Самият Панайотов отказва да коментира делото срещу него. „Нашата теза е, че той е в състояние да бъде превъзпитан и без да влиза в затвора”, коментира адвокатът на обвиняемия Кирил Николов.

Две години след тежка катастрофа в Пловдив: Спряха делото, защото виновният напуснал България

Почти две години след тежка катастрофа в Пловдив, при която пиян шофьор чужденец удря мотористка, наказан все още няма. Причината - заподозреният отдавна е напуснал България. „Делото е до абсолютно никъде. Въпросният е бил призован от държавата във връзка с шофирането под влияние на алкохол. Само че той не се е явил. Всичко ми кипна, като получих постановление от прокуратурата, че наказателното постановление ще бъде спряно”, заяви Веселина Стоименова, която е пострадала при катастрофата.

В случая няма процесуална възможност на извършителя да бъде наложена забрана да напуска България. Това обясниха от Районната прокуратура в Пловдив.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.