Страната ни даде палатки, одеяла и спално бельо

България изпрати военния самолет „Спартан” с хуманитарна помощ за Сирия. Така страната ни стана втората в Европа, която протегна ръка към арабската държава. Правителството ни изпрати над 4 тона хуманитарна помощ.

По пътя си обратно към България „Спартанът” трябва да премине през Турция, за да прибере медици от ВМА, които в последните дни помагаха след тежкото земетресение. След 19 ч. машината излетя от Адана. 

България откликна на отправения зов за помощ от страна на Сирия и над 4 тона хуманитарна помощ потеглиха към Дамаск. „На летището в Бейрут ще ни чака нашият посланик и той ще приеме тези товари”, обясни подполковник Димчо Добрев.

Снимка: БТА

От Ливан маршрутът им до Сирия минава по суша. „Действията там се контролират от БЧК и от международните организации на Червения кръст”, уточни вътрешният министър Иван Демерджиев.

Изпращайки най-необходимото през Бейрут до Дамаск, България тръгва по стъпките на Италия – единствената европейска страна, която успява да се организира по-бързо от служебното ни правителство.

Снимка: БТА

Одеяла, спални комплекти и палатки - държавата ни изпраща най-необходимото на хората в Сирия, които са останали без дом след земетресението. След като „Спартанът” кацна на ливанска земя, посланикът ни в Бейрут заяви: „Аз съм впечатлен от бързината, с която действаха колегите ни в София и партньорите ни в Ливан”, отчете Боян Велев.  

Хуманитарната помощ обаче ще продължи пътя си към Сирия в петък. Камионите ще пренощуват в база на ливанския Червен кръст.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.