Нужна е кампания за спасяване на различни региони, призна председателят на БЛС

Видинската областна болница е на ръба на оцеляването, защото в отделенията липсват лекари. Това здравно заведение е единственото в област Видин и на него разчита населението от 11 общини.

„32 лекари липсват  по щат. 80 длъжности са заети, нужни са ни още 32 медици от различни специалности. Остра нужда имаме от акушер-гинеколог, спешни медици, невролози, анестезиолози и реаниматори. В отделението по трансфузионна хематология е нужен млад лекар, който да приеме опита и практиката на колежката. Имаме само един трансфузионен хематолог. Не само заплатите са причина да няма лекари”. Това каза директорът на МБАЛ „Св. Петка” във Видин д-р Ивета Найденова в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Липса на лекари има в цялата страна. В студиото председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров разказа, че преди години държавата е поддържала институции, където да има квалифицирани кадри – в здравеопазването, образованието, в сферата на сигурността дори. „Сега е нужно да има кампания за спасяване на тези региони. Помощта за тази болница трябва да е насочена директно към кадрите”, каза председателят на лекарската организация.

Според него – до 4-5 години ще затворят болници в регионалните градове. „Това ще стане още по-рано – когато медицинските сестри свършат, лекарите какво ще правят без тях? Хората трябва да знаят, че над 50% ще намалеят общопрактикуващите лекари в България. Със сигурност ще затворят такива болници, като тази във Видин, ако сега не се вземат мерки”, каза д-р Маджаров.

Вижте още във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.