Явлението продължава само няколко минути

Зрелищен "огнен водопад" зарадва фотографите и любителите на природата в националния парк Йосемити в Калифорния, когато слънцето залезе над една от забележителностите му, предаде АФП.

Всяка година за кратко последните лъчи на Слънцето сякаш подпалват водопада Хорстейл, придавайки му вид на поток от лава, който се спуска по  скалистия хълм Ел Капитан.

Този феномен привлича туристи от всички краища на САЩ. Продължава само няколко минути и се случва, само ако всички условия са подходящи.

40% от растенията и животните в САЩ - застрашени от изчезване (ВИДЕО)

"Когато слънцето залязва под точно определен ъгъл, то се отразява от Ел Капитан", каза пред АФП Скот Гедиман, служител за връзки с обществеността на Националния парк "Йосемити". "Необходима е комбинация от слънцето, което се отразява от водата, ясно небе, течаща вода. Ако всички условия са изпълнени, е вълшебно".

Калифорния, както и голяма част от западните американски щати, от години страда от суша, която оказва сериозно влияние върху нивото на водата в реките. Проливните дъждове тази година, които причиниха смъртоносни наводнения в някои части на щата, повишиха нивата на реките. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

 

Източник: Христина Терзиева, БТА