“Хаос” и “апокалипсис” така описаха поразената от земетресението страна българските медици от ВМА

“Хаос” и “апокалипсис” така описаха Турция българските медици от ВМА, които тази вечер в 21.30 ч. кацнаха на летище „София“, след като в последната седмица помагаха на пострадалите от опустошителното земетресение.

“В Турция цари един хаос. Кацайки на летището в град Адана установихме, че службите не бяха подготвени. Не знаеха, че ще дойдат спасителни екипи. В един момент нашият екип беше първият международен, който кацна там. Впоследствие започнаха да кацат непрестанно самолети със спасители от най-различни страни и от цялата Турция”, разказа майор Цветан Станимиров за първите часове на терен. 

Хуманитарна помощ замина към Сирия със „Спартан” (ВИДЕО)

 

 

“За съжаление не успяхме да извадим живи хора от разрушените сгради”, каза още той. 

Стигайки в град Хатай, медиците ни са поразени от гледката. “Впоследвтив стигнахме в град Хатай, където видяхме един апокалипсис. Целият град беше унищожен!”, разказа още майор Станимиров. 

“Мъка, трагедия, надежда в очите на хората”, това ще запомни старшина Мария Борисова. “Невероятно е чувството. Чакат да видят какво ще се случи с близките им. Имаше хора от всички части на Турция. Молят се и се надяват да видят техен близък”, допълва тя.

Старшина Борисова споделя, че като жена и майка е изживяла събитията в Турция тежко. “Надявахме се да намерим някой, който е жив и на когото да помогнем. Няма да забрави руините и телата на жени и деца”, каза още тя. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.