Храната се кара с бусове до Одрин

България изпраща тонове провизии до пострадалите от земетресението в Турция. Тирове и автобуси с храна  пътуват всеки ден до разпределителните центрове в Одрин.

„Получихме помощи, дойдоха много доброволци от България, от Западна Тракия, също от Унгария, Германия,Холандия, Белгия, Полша и Австрия. По-голямата част от тези региони стигнаха до Одрин, други пътуваха до Истанбул, а трети- директно към пострадалите места”, обясни Зафер Карамехмедоглу, заместник областен валия на Одрин.

Събирането на помощи ще продължи поне година.

„Досега около 700 души са евакуирани в Одрин, близо 250 от тях са настанени в общежития и хотели, а другите са при близките си. Очакваме тази бройка да се увеличи. Ние сме готови да ги посрещнем”, допълни Зафер Карамехмедоглу.

За да не бъдат допуснати злоупотреби с хуманитарната помощ, митнически служители, полиция и местната власт следят стриктно как се разпределят провизиите. Ученици, студенти и жители на Одрин и региона участват като доброволци.

„От четири дни работим денонощно. Всичко се отваря,поглежда се и се пакетира. После се праща за различни зони, в зависимост кой, какво е заявил като помощ”, обясни доброволката Симге Пехливан.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.