Взети са и 16 ДНК проби от камиона, които ще установят кой е шофьорът

Преди няколко дни 52 мигранти са преминали границата ни със стълба. Прекарали са два дни в гората около Ямбол, впоследствие са се качили на камиона, с който стигнали до село Локорско. Това съобщи директорът на НСлС Борисалв Сарафов. "Очевидно оградата е лесна за преодоляване", каза Сарафов. 

Припомняме, че 18 от мигрантите са починали вследствие на задушаване, а други 34 са откарани в няколко болници в София. Всички те са мъже на възраст около 25 години от афганистански произход. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО ВИЖТЕ ТУК

Единият от заподозрените живее в близкото село Чепинци. Домът му се претърсва за предмети, уличаващи дейността. Това каза в ефира на NOVA Сарафов. Според следователите именно той е управлявал камиона. 

Какво се е случило, как и защо са се задушили, тепърва предстои да бъде установено. Пострадалите 34 души се разпитват от НСлС, каза още Сарафов и обясни, че медицинското им състояние позволявая това. По случая работят 10 следователи, прокурори от СГП и специалисти от МВР.

Взети са и 16 ДНК проби от камиона, които ще установят кой е шофьорът. “Несъмнено ще установим кой е шофирал камиона и кой е бил в него”, категоричен бе Сарафов.

34 души са в болници в София след инцидента с мигранти край Локорско

Към момента има задържани 5 лица. Всички те са криминално проявени с множеството криминални прояви, две от тях имат множество прояви за трафик на мигранти. Това потвърди в ефира на NOVA главният секретар на МВР Петър Тодоров. “Заподозрените организатори на групата имат две досъдебни производства за миналата година. По едното има условна присъда от 5 месеца лишаване от свобода”, допълни той. 

Те са задържани за 24 часа. Претърсват се домовете им в София и провинцията. Те ще бъдат подложени на разпознаване."Ако някой от тях излезе, че е бил в този камион, той ще бъде привлечен като обвиняем", каза Сарафов.

Главният секретар на МВР за случая "Локорско": Петимата задържани са криминално проявени

От Главна дирекция "Национална полиция" обявиха, че собственикът на камиона е от района на Бургас. Директорът на ГДНП каза, че камионът е бил изоставен по-рано същия ден. 

Цената, която се плаща на един мигрант, е между 4000 и 6000 евро, посочи още Сарафов. "Тя се плаща още в Турция и обикновено тук мигрантите не са с пари. Едва когато стигнат своята крайна дестинация благополучно, мигрантите се обаждат на своите близки, за да може чрез истемата "Хавала" парите да бъдат отблокирани и каналджиите да получат своите средства", обясни Сарафов за това как работи схемата. 

По информация от източници на NOVA единият от задържаните е с прякор Делкото.

Той е осъждан за каналджийство. Последно е бил задържан през 2017 г. Неговата роля при трагичния инцидент, станал в петък,  била свързана с организацията на трафика. Вече бил разпознат от няколко афганистанци, оцелели е камиона. 

Делкото е женен за афганистанка, чийто брат живее в Истанбул и праща групите мигранти към България, научи още NOVA.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.