Сложна компютърна програма управлява всички компоненти на системата

Бел-Ил е любимият остров на французите. Иновативна лаборатория, целяща да стане въглеродонеутрална - вятър, слънце, автомобилна индустрия, туризъм, индивидуална мобилност. Край бреговете на Бретан авангардът експериментира с устойчиво производство на енергия.

Още преди 20 години има устойчиви първи тестове с е-мобилност на Бел-Ил. Затова не е изненада, че френската автомобилна група Renault и дъщерното ѝ дружество Mobilize реализират пилотен проект именно на острова. С енергиен цикъл, който е прецизно съобразен с околната среда.

„Става въпрос за микромрежа, базирана на четири стълба. Слънчеви панели преобразуват светлината в електричество”, обяснява Сесил Гури от Mobilize.

Така наречените батерии с втори живот - изхвърлени батерии от електрически автомобили, които имат достатъчно капацитет за стационарно съхранение, пестят слънчева енергия.

Използват се и прототипи на електрически автомобили, които могат да се зареждат двупосочно. „Един от тях е Renault ZOE с модифицирано зарядно устройство. Това позволява съхранената електрическа енергия да бъде върната обратно в мрежата, когато е необходимо”, посочи Гури.

Сложна компютърна програма управлява всички компоненти на системата по начин наличната слънчева енергия да се използва оптимално за нуждите на ваканционното селище на острова.

Бел-Ил - красивият остров в Атлантическия океан се представя по различни начини в прехода към новата енергийна ера.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка събота от 21.25 ч. и вторник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.