Проф. Чуков смята, че Гърция се справя добре с бежанския поток, благодарение на полева практика

Данните за заловените мигранти у нас са само върхът на айсберга. Такова мнение изрази в студиото „Здравей, България" проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР.

„Това, че държавата е обявила война на трафикантите е изразно средство, използвано за реклама. Би трябвало службите да работят непрекъснато”, заяви той.

По думите му фактът, че мигрантите в Логорско са открити по сигнал на граждани, показва, че между службите няма системност.

Според проф. Чуков Гърция се справя добре с бежанския поток, благодарение на полева практика. „В съседката ни директно работят с долните етажи на трафикантите. Дават 100 долара на водачите им и така ги разкриват. Те са влезли в самата мрежа. Очевидно това намаля бежанския натиск”, поясни той.        

Според Радулов проблемите с престъпността у нас са едни и същи от години.

„Големият брой престъпления карат разследващите бързо да приключат делата, защото те се натрупват и става трудно да се обработят. Затова се съгласяват, когато задържаният признае вината си, да му се даде по-лека присъда, и особено, когато даде информация за други подобни групи. Това не е особено ефективно, защото след излежаване на лека присъда, те пак се включват към престъпната дейност”, каза той.

За списъците „Магнитски":

„САЩ имат много добри собствени източници, които работят в полза на българските граждани. Засегнатите от „Магнитски" се опитват да бъдат изслушани, но мисля, че няма да се възприеме доброжелателно тяхното появяване в Щатите", каза проф. Радулов.

Според проф. Чуков САЩ е подсказала на България какво трябва да направи, за да влезе в еврозоната и Шенген.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.