Вижте коментара по темата на Филип Гунев и Валентин Радев

Трагедията с мигрантите в Локорско коментираха Филип Гунев, експерт по гранична и вътрешна сигурност на ЕС и бивш зам.-министър на вътрешните работи, както и бившият вътрешен министър Валентин Радев.

В ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS Гунев изрази мнение, че такава група мигранти трудно може да премине у нас без участието на гранични служители.

Радев пък посочи, че нестабилната политическа система, недоверието в институциите, обвързаностите, слабата работа на службите, липсата на стабилна власт и няколкото служебни правителства са причината за такива инциденти. Той заяви, че е необходимо да има повече ефективни присъди за трафик на хора.

Съдът гледа мерките на задържаните за трагедията с мигранти край Локорско

Гунев коментира, че липсва синхрон между институциите, което пречи на разрешаването на проблема. Той е на мнение, че по казуса "Локорско" трябва да има сериозни присъди, което ще бъде с ефект и на превенция.

Според Радев и Европа трябва да помогне за справянето с мигрантския натиск у нас, но тя се „дистанцира“. Гунев заяви, че и ЕС, и България е трябвало да инвестира пари за подсигуряване на границата ни.

Гунев посочи, че мигрантският натиск е глобален процес, но безконтролното преминаване през нашата страна не може да продължава. Радев пък призова президента Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.