Неочакваната визите се случи дни преди да се навърши 1 година от началото на войната

Джо Байдън неочаквано посети Киев! За първи път откакто Русия нападна Украйна, президентът на Съединените щати беше в украинската столица. Байдън беше посрещнат от президента на Украйна Володимир Зеленски. Двамата си припомниха началото на войната, броени дни преди навършването на 1 година от първите удари.

Екипът на NOVA - журналистът Николай Дойнов и операторът Димитър Василев, предават за ситуацията в страната.

Целият център на Киев осъмна днес блокиран. Не можеше да се минава по няколко важни булеварда, водещи към основните административни сгради в столицата. Хората и медиите се питаха защо се прави това. Малко по-късно стана ясно, че на посещение е пристигнал Джо Байдън.

Американският президент и украинският обсъдиха практическите аспекти на кризата, като доставки на оръжие и друго оборудване.

От съображения за сигурност нито беше обявено, че Байдън ще се появи в Киев, нито стана ясно как е пътувал. Той беше посрещнат от Володимир Зеленски и съпругата му пред сградата на президентството. Последваха срещи с най-близките сътрудници на украинския президент. Байдън остави послание в книгата за посетители и остави камерите да снимат началото на разговора му със Зеленски.

„Самонадеяно е да го кажа аз, но мисля, че е важно, че президентът на САЩ е тук в годишнината, от която започна нападението. Както си спомняте, господин президент, аз предупреждавах света, че ще има нападение. Сигурен бях в това. И мислех че е много важно да стане напълно ясно кого подкрепят САЩ срещу бруталната атака на Русия”, заяви Джо Байдън.

Двамата президенти посетиха известния манастир с позлатени кубета в центъра на Киев. По времето на Сталин съветската власт го разрушава. С пари от град Киев украинците започват да го възстановяват и окончателно го завършват през 1999 г. Това прави комплекса един от символите на независимата украинска държава. Байдън и Зеленски отдадоха почит и на мемориала на загиналите украински войници.

Разходката им до мемориала беше съпътствана с поредната въздушна тревога в Киев, за потенциална опасност от обстрел с ракети или дронове.

Байдън и Зеленски дадоха и пресконференция. Американският президент отново подчерта, че подкрепата за Украйна ще продължи с още танкове, артилерия и боеприпаси за тях. Скоро ще бъдат обявени и нови санкции срещу Русия.

„Можем и трябва да превърнем 2023 година в година на победата. Искам да подчертая, че тази непровокирана и престъпна война на Русия срещу Украйна и целия демократичен свят, трябва да завърши с прочистването на украинските земи от руските окупатори. Трябва да завърши с дългосрочни гаранции за сигурността не само на нашата страна, но и на цяла Европа”, каза Володимир Зеленски.

А Джо Байдън завърши изказването си с послание, отправено колкото към домакините, толкова и към Русия.

„Колко дълго ще бъдем с вас, господин президент? Толкова, колкото се налага"”, каза Байдън.

Очаквайте още живи включвания за ситуацията в Украйна от екипа на NOVA в Киев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.