Коментар от експертите

Мигрантите от изоставения камион край Локорско са били обречени на сигурна смърт, твърдят лекари. А броят на заловените бежанци през последните месеци в България се е увеличил в пъти.

Въпреки че през оградата на границата ни с Турция постоянно минават мигранти, вътрешният министър заяви, че се МВР се справя „най-добре с този проблем”. И подкрепи това със статистика- производствата за каналджийство в Бургас през 2021 са били 3, а сега са 170. Според експертите обаче липсата на достатъчно обучени специалисти и техника на браздата са в основаната на това каналът на трафикантите да минава през България.

„Празна раница не пази граница”, казва Славчо Велков, експерт по сигурността.

Границата между България и Турция е точно 259 километра и се оказва най-късата ни с друга страна. През нея обаче минава един от най-големите канали за нелегални мигранти към Европа.

„Категорично мога да кажа, че по-добре не е била охранявана българската граница никога от последните 10 години, откакто има мигрантски натиск”, заяви Иван Демерджиев, министър на вътрешните работа.

За експертите, случаят с камиона край Локорско е сериозен пробив в сигурността.

„Леко безочливо изявление е, че видите ли ние така ги притиснахме, че те започнаха да разнообразяват способите и си да си измислят камуфлажи с дървен материал”, коментира Велков.

Фолиото, поставено под дъските трябвало да не позволи на техниката на полицията да засече мигрантите. Заради него обаче кислородът не могъл да проникне в отделенията. Лошото здравословно състояние и липсата на редовно хранене допълнително намалили шансовете им.

„Камуфлажът е изграден, така че не може да бъде отворен отвътре навънка. Той се отваря само отвън”, казва Велков.

И докато в България полицията се опитва да работи срещу трафикантите, в Гърция прилагат друга тактика.

„Гърците какво правят - те просто работят с долните етажи на трафикантите. 100 долара на глава на мулетата и водачите”, обясни проф. Владимир Чуков, арабист.
 

И така вместо до българската граница, каналджиите довеждали мигрантите в ръцете на полицията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.