Специалният пратеник на NOVA Николай Дойнов с разказ за събитията

След три дни Украйна и светът ще отбележат една година от началото на военната инвазия на Русия. Екип на NOVA e в Киев за годишнината. 

24 часа след визата на американския президент Джо Байдън в Киев градът е „отворен“ отново. В първите часове в понеделник столицата беше блокирана. Малко след посрещането на Байдън от президента Зеленски в града бяха включени сирени. Причината била забелязани изтребители МиГ-31 над територията на Беларус.

Договорени са нови 500 милиона европомощ за Украйна. Най-вероятно исканите от Киев изтребители не са били тема на разговора между двамата държавни глави. Байдън заяви, че САЩ ще бъдат с Украйна в борбата срещу Русия, доколкото и докато е нужно.

По-късно в понеделник стана ясно, че заедно с американския президент е пътувала и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Тя е провела срещи в украинското министерство на финансите. Оттам дойде и новината за нов план за подпомагане икономиката и възстановяването на Украйна.

От екипа на NOVA в Киев: Какво се договориха президентите на САЩ и Украйна

В студиото на „Твоят ден“ на NOVA NEWS темата дискутираха дипломатът Милен Керемедчиев и журналистът от Клуб Z Христо Римпопов.

„За пръв път американски президент посещава страна, която е във война и в която американците не контролират органите на реда. Байдън отправя следното послание: "Ние не сме просто дистанциран партньор, ние сме тук и ще сме заедно до края“, каза Римпопов.

"Това, което направи Байдън, е важно за САЩ и във вътрешно-, и във външнополитически план", анализира Керемедчиев.

Действията на американския президент са насочени и към предизборната кампания в САЩ, смята още Римпопов.

Дипломатът каза, че посещението на Кристалина Георгиева в Киев също е изключително важно. „Трябва да се каже, че в момента Украйна е пред икономически колапс. Тези 12 милиарда са една от спасителните капки, които са нужни на страната да оцелее и да се възстанови“, допълни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.