Вашингтон многократно опровергава твърденията на руския президент, че е предстояло нападение над Русия

Съединените щати и Украйна реагираха на речта на Владимир Путин. Вашингтон многократно опровергава твърденията на руския президент, че е предстояло нападение над Русия. А от Киев казаха, че речта му отново подчертава, че с него не може да се преговаря и на поети от сегашната власт в руската държава ангажименти не може да се разчита.

От администрацията на американския президент обвиниха Путин, че отново прави абсурдни твърдения. Съветникът на президента по национална сигурност Джейк Съливан заяви, че е нямало абсолютно никаква заплаха за Русия преди 24 февруари 2022 г. По думите му войната не е била нито необходима, нито неизбежна.

Държавният секретар на Антъни Блинкън заяви, че обявеното от Русия спиране на участието в споразумението е изключително неудачно и безотговорно.

„Ще следим внимателно, за да видим какво реално ще направи Русия. И разбира се, независимо какъв е случаят, сме разположени подходящо, за да защитим страната си, както и нашите съюззници”, заяви той.

Близкият съветник на Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, коментира, че "Путин живее в паралелна реалност и с него не може да се говори за международен ред".

Според Киев Путин е вкарал Русия в задънена улица с началото на войната и е навредил най-вече на собствената си държава.

 Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook