Коментар на експерти

Година след началото на войната в Украйна, идва ли краят на сраженията? Руският президент Владимир Путин произнесе реч, в която обвини Запада за бойните действия в Украйна и обяви, че Русия излиза от договора за въздържане от употреба на ядрени оръжия. Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха експертите Милен Керемедчиев, Владимир Миленски и д-р Георги Цветков.

ООН: Без контрол над ядрените оръжия светът става много по-опасен

Според военния експерт полк. Владимир Миленски Путин „Размахва” заплахата от ядрена война всеки път, когато се почувства застрашен. По думите му излизането на Русия от договора за ядрено въздържане е поредният опит за блъфиране от страна на руския държавен глава. Полк. Миленски обаче е категоричен, че договорът има голям пропуск и това е, че е двустранен и не включва третата ядрена сила в света – Китай.

„Путин се опитва да играе със страховете на западноевропейците”, смята и дипломатът Милен Керемедчиев. По думите му договорът между САЩ и Русия на практика е замразен още през 2021 г. Бившият зам.-министър на външните работи обаче е категоричен, че няма опасност от употреба на ядрено оръжие.

Речта на Путин: Обвинения към Запада за войната в Украйна, Русия излиза от договор за ядрените оръжия

Въпреки годишнината от началото на войната, военният експерт и преподавател по национална сигурност и отбрана д-р Георги Цветков не смята, че ще има някаква съществена промяна в хода на бойните действия. Той обърна внимание, че в речта на Путин липсваше думата „война”.

Тримата гости коментираха и въпроса трябва ли България да изпрати боеприпаси на воюващата Украйна. Според полк. Владимир Миленски Русия разполага с огромен човешки ресурс, който „хвърля” във войната, затова украинската армия изнемогва и има крайна нужда от боеприпаси. Той нарече тезата, че военна помощ за Украйна ще разпали войната, несъстоятелна и абсурдна. „България е единствената страна в НАТО, която засекрети помощта, която дава на Украйна. Всички държави ясно обявиха какъв тип помощ дават. Ние в момента засекретихме посещението на военния министър в Украйна, засекретихме какво изнасяме. Това е странно. Опитваме се да скрием от кого? Да не обидим руснаците за това, че изнасяме за Украйна, а го правим подмолно”, коментира Милен Керемедчиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.