Владимир Русев обясни в какви злоупотреби е обвинен вече уволненият му предшественик Николай Маринов

Новият шеф на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев обясни на пресконференция в какви злоупотреби е обвинен вече уволненият му предшественик Николай Маринов. В началото на януари членовете на Съвета на директорите в компанията трябвало да подпишат протоколи с непроверени данни, твърди Русев.

„Няколко дни след моето назначаване - на 7 януари, бяхме извикани за първо заседание на Съвета на директорите. Предполагах, че то ще има чисто опознавателен характер – да се запознаем с колегите, да изберем председател на Съвета на директорите, изпълнителен директор и да си разделим задачите. Но на самото събрание получихме дневен ред с 9 точки, по които предварително не бяхме получили нито оферти, нито материали. След като подписах първия протокол, се притесних. В подточка 5 беше предложено закупуването на превозни средства, част от тях - специализирани, и още два леки автомобила. В последствие този протокол ни беше предоставен за подпис, без да обсъждаме характера на точките. Тогава се замислих, че нещо не е наред. В продължение на месец след подписването валяха различни сигнали от базата ни във Видин за злоупотреби, порочни практики, особено при доставката на суровини”, разказа Русев.

И допълни, че е гласувал кредит на доверие на Маринов, като е гласувал по всички точки, без да ги провери.

„След това започнах да проверявам какво съм подписал. Оказа се че по точка 5, която гласи: "След проведени обсъждания Съветът одобрява за доставчик 2 броя леки автомобили от фирма МИПИ -АУТО ООД  за обща сума 76 573 евро без ДДС", оферти не ни бяха предоставени от г-н Маринов. След направена справка в страницата на оторизирания представител на марката стана ясно, че цената на техния сайт е 64 530 лв. с ДДС. Разликата за един автомобил беше 30 153 лв. Тоест, за двата автомобила сме платили 60 206 лв. повече”, коментира още Русев.

„Другото, което ми направи впечатление, е точка 9, свързана с предоставянето на възможността на изпълнителния директор да взима решения, да договаря суровини и материали, без ограничение в размера на цената”, допълни още той.

„Била съм свидетел на множество ръководни стилове и практики. Градили сме с много отдаденост репутацията на дружеството.  Не мога да остана безразлична към действията, които се развиват последните дни. Като представител на работниците и служителите на "Ел Би Булгарикум"  искам да изразя тяхното становище – „Г-н Маринов, спрете с ПР кампанията и с манипулацията на общественото мнение в своя ползва и за сметка на сриване на репутацията на "Ел Би Булгарикум". Работниците и служителите искат Маринов да се извини за причинените неудобства и дискомфорт”, обясни  юрисконсулт в дружеството.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook