В рамките на 1 година са унищожени всички нерегламентирани сметища около селото

Мездренското село Ослен Криводол, в което живеят само 120 жители, се кани да става първото еко село. В рамките на 1 година са унищожени всички нерегламентирани сметища около населеното място. Всеки дом вече се е снабдил със собствен варел за боклук, а в центъра на селото е поставен така наречения „шишеяд“, в който ще се събират излезлите от употреба бутилки.

Пешо Николов е един от хората, които вече са сериозно запалени по разделното събиране на отпадъци. А Пенка Генова разказва как всичко започнало от желанието им селото да бъде чисто.

Част от съдовете за смет дори изработили сами. Почистили всички нерегламентирани сметища наоколо и сега започват да събират отпадъците разделно, за да бъдат извозени и рециклирани. В кампанията се включва и компютърният специалист Кирил Начев, който живее в селото само от 2 месеца. 

"Дядо ми ми е разказвал как е ходил да пасе козите и всичко му се увива в една шумка от тиква. Увиват му яденето и казма „изям си моето, после дам си тиквата, та я изядат и нея. Но сега пластмасата остава, сега смятахме за 20 поколения, след като си я използвал", споделя той.

В Ослен Криводол ще правят даже кампания, наречена „Сливи за смет“, в която най-активните участници ще получат награди, а най-голямата за всички ще бъде да бъдат признати за истинско еко-село. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.