В Украйна тази сутрин беше обявена въздушна тревога

В Украйна тази сутрин беше обявена въздушна тревога на цялата територия на страната. Причината - полети на руската ударна авиация над Беларус. По-късно последваха и няколко ракетни удара по цели в Харков. 

Медиите в Киев съобщиха за засечени ирански дронове, изстреляни към населени места в източната част на Украйна. Президентът Зеленски беше категоричен, че няма сериозни размествания по фронтовата линия. Екипът ни днес пътува на север, към град Ирпен. Първите руски удари от миналата зима се стоварват именно там, както и в Буча. Там се намира и училището „Лицея Мрия”. Първите минути на поредната въздушна тревога ни сварват в коридора му. Ученици няма, защото родителите се опасявали, че в седмицата на годишнината от началото на войната в Украйна, може да се очаква всичко. Тук вече са падали снаряди. За щастие, нямало пострадали.

„Стреляха по почти всички училища. Някои се срутиха напълно. Въпросът е защо беше тази агресия срещу цивилни”, каза директорът на училището.

С помощта на УНИЦЕФ лицеят е изградил модерно скривалище за около 200 деца и учители със собствен електрически агрегат, въздушна система, вода и спални чували. И първият етаж е пригоден за същата цел, защото учениците са 2400, а сирените често се редуват с училищния звънец.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook