Тя ще може да се купува отново от 15 март

Окончателно - от 15 март връщат картата за една линия за градския транспорт в София. Премахването й преди 2 месеца предизвика широко недоволство. Затова общинските съветници преосмислиха решението си и я върнаха, при това на досегашните цени - 35 лв. за метро и 23 лв. за наземен транспорт. Цените ще са по-ниски за ученици, студенти и докторанти.

Служебният кабинет отпусна над 70 млн. лв. за по-евтин градски транспорт. Така за тези три групи картата за метро ще е 9 лв., а за една наземна линия – 6,90 лв. Децата до 10 години пътуват безплатно. Тези тарифи обаче ще важат до края на годината.

„Картата за една линия се ползваше средно от около 35 хиляди души на месец”, каза Димитър Дилчев, изп. директор на Центъра за градска мобилност.

Сред тях е и Елеонора, която ползва само метро. Но през януари вместо 35 лева за месец, заделя 365 – за карта за цялата година.

„Не е по-скъпо, но е проблем, че трябва да дадеш парите накуп”, сподели жената.

„Само за първите 2 седмици на тази година са продадени над 22 хиляди годишни карти”, каза още Дилчев.


Немалка част от пътуващите обаче просто се качиха отново на автомобилите си. Днес стана ясно, че отпада и глобата от 3 лв., ако не сме валидирали заредената си картата при качване. А глобата за нередовни пътници осстава 40 лв. Социалистите имаха свое предложение, което не беше обсъдено.

„Ние предложихме тази валидация да отпадне, като остане само и единствено за тези билети, които са за време”, коментира Милка Христова, общински съветник от БСП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.