Комисарят по външните въпроси на ЕС е изпратил писмо до страната ни

Военният министър Димитър Стоянов е получил писмо от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. В него той призовава държавите членки спешно да доставят на Украйна боеприпаси от собствените си запаси.

Отличиха български пожарникари, участвали в издирвателните операции в Турция (ВИДЕО)

По думите нна Стоянов писмото е бланкетно и е до всички министри на отбраната. „В писмото се казва кой, каквато възможност има, да предостави съответните муниции на Украйна, като в голяма част от писмото е отразено желанието на Естония за съвместна покупка на 150 мм муниции, с които България не разполага, и да бъдат предоставени на Украйна“, каза още военният министър.

Във връзка с предоставянето на муниции и въоръжение на Украйна Стоянов посочи, че служебният кабинет е изпълнил решението на Народното събрание. „Няма как да подкопаем основите и способностите на българската армия. Имаме нормативни документи, които казват ясно какви запаси трябва да поддържаме. Няма как да бъдат нарушени тези документи от моя страна, нито от военното ръководство“, каза министърът.

Стоянов посочи, че от украинската страна има искане за предоставяне на зенитно-ракетни комплекси. Според него обаче предоставяне без замяна означава губене на въздушен суверенитет. „При условие, че изтребителната авиация е в тежко състояние, да предоставим нашите зенитно-ракетни комплекси е огромен минус и ние няма да можем да защитим българското небе“, добави той.

Той отговори на изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от вчера, че „за съжаление, последната година бе втората подред, изгубена за модернизацията на въоръжените сили“. „Модернизацията на българската армия влезе като една дъвка в предизборната компания на политическите партии. Няма смисъл да се спекулира, още повече от политици, които вкараха папките с проектите в едно шкафче и седяха дълго време там”, заяви Стоянов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Константин Костов, БТА