Разказ за конфликта от първо лице

Братята Назар и Иля Грабар се записват като пехотинци в украинската армия, след като първо избягали от Буча, но после разбрали за страшните неща, ставащи в града им миналата година. Решили, че с бягане няма да стане.

„Казахме си, каквото ще да става. Това е нашият дом. Няма да бягаме. Ще се бием за него”, обясни Назар.

Започват заедно, неразделни. Преди войната Назар е заснел с телефона си част от сватбата на Иля, както и моментите на пианото в армията. По-големият брат бил музикален продуцент.

„Най-лошата част е да видиш някого, с когото до вчера сте били заедно, тренирали сте заедно, шегували сте се, сражавали, а сега е просто мъртъв”, споделя Назар.

Екип на NOVA посети унищожения украински град Ирпен

Дори това, оказва се, не е целият Ад на войната. Дори не и раняването на Назар в гърдите по време на сражение. Най-лошото дошло после. Докато го транспортирали към болница, плачел през цялото време - не от болка, а от усещането, че оставя брат си сам.

„Тогава позвъня моят командир. И каза следното: „Съжалявам! Брат ти загина! Не успяхме да го спасим!”, разказва Назар.

Възможен ли е край на тази трагедия в близко бъдеще и при какви условия? Това специалният пратеник на NOVA в Украйна Николай Дойнов пита Юрий Бутусов - популярен журналист и военен блогър.

„Можем да сложим край на войната, едва след обръщане на военния баланс. При увеличаване броя на руските загуби, а след това и проблеми с нова мобилизация на още руснаци”, е мнението му.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook