Те признаха, че сложният финансов език повдига повече въпроси в обществото, отколкото отговори

Политическа дискусия за еврото. Президентът, служебният премиер, представители ма еврокомисията и експерти се събраха, за да обсъждат пътя на България към еврозоната.

Точно седмица след като стана ясно, че 1 януари 2024 г. е непостижима дата да сменим лева с еврото, първите мъже в държавата се събраха да дискутират как да продължим по пътя към еврозоната. И се обединиха около едно - необходима е незабавна информационна кампания. Признаха, че сложният финансов език повдига повече въпроси в обществото, отколкото отговори.

„Служебното правителство е готово да продължи работата със същото ускорено темпо. В среда на засилена инфлация от външни фактори темата за цените в еврозоната е особено чувствителна. Нашата задача е да се внесе повече яснота”, каза премиерът Гълъб Донев.

Това ще се случи чрез убеждаване в предимствата да сме в Еврозоната, убеден е държавният глава. Ще се търси и помощ от Хърватия, които са последните, сменили националната си валута. Той отправи искане и към политическите партии. 

„За България членството в еврозоната и Шенген е стратегическа цел. Нейното постигане трябва да е по начин, по който нашата икономика най-добре да се впише в европейския пазар. Моята препоръка е и към партиите, които слизат в много оспорвана предизборна надпревара. Не само политическо говорене, трябва да се мисли за политики и да има ясно отношение към следващите дебати за предстоящия бюджет без взрив на популизма”, заяви президентът Румен Радев.

Заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис, който вече посочи началото на 2025 като по-вероятния момент да се присъединим към Еврозоната, изтъкна предимствата от общата европейска валута.

„Става въпрос за много повече от замяната на лева с евро. Става въпрос да се присъедините към сърцевината на ЕС. От жизнено важно значение е България да не се разколебава по поетия път. Еврото е скала на стабилност в тази бурна среда”ы заяви Валдис Домбровскис.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев също настоя законите, които са част от пътя към еврозоната да бъдат приоритет на 49-ия парламент.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.