Коментар на Татяна Доценко и Сергей Петков

Точно една година, откакто Русия нападна Украйна - 365 дни на военни престъпления, човешко страдание, убийства и разруха.

„Най-страшното за мен като човек и преподавател беше началото на войната - първите дни и седмици, когато хаосът и неизвестността бяха навсякъде. Усетихме войната в целия ѝ смисъл”, обясни Татяна Доценко, която е преподавател по български в Киев.

Украйна и светът отбелязаха една година от началото на войната (ОБЗОР)

Тя споделя, че за година война хората в Украйна са се променили. „Това време за всички украинци беше най-трудното в цялата история на независима Украйна. Украинците станаха по-силни, смели и единни. Всеки един на своя фронт работи за победа и светлината да победи тъмнината”, каза Доценко.

До миналата година Сергей Петков работи като преподавател по административно право, а днес вече е част от въоръжените сили на Украйна. „Враг нападна моята държава. Тези, които считахме за наши приятели и братя, се оказаха предатели, които осъществиха геноцид и продължават да бомбардират украинските градове”, обясни той.

Доценко е оптимист и вярва, че отношенията между Русия и Украйна ще се възстановят, но това няма да бъде скоро. „Това ще се случи, само ако руският народ най-после разбере в какъв режим живее, ако започне да се бори за свободна Русия, тогава има шанс да възстановим отношенията си”, сподели тя.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.