Как продължава животът – под обстрел, след загуби и разрушения?

Година, след като пътува из Украйна по пътищата на мирните все още Киев, Одеса и Николаев, журналистът Николай Дойнов отново е в зоната на конфликта. Тази вечер в „Темата на NOVA”, заедно с оператора Димитър Василев, разказват историите на украинците, които остават. Как продължава животът – под обстрел, след загуби и разрушения?

Едно от многото семейства, избягали от Ирпин преди влизането на руските сили, разпознава сградата, в която живее, от интернет клипове. Последните етажи на блока са обстрелвани. Каква е съдбата на собствено им жилище става ясно, едва след оттеглянето на руснаците. Апартаментът не е засегнат.

Украинци: Беше най-трудната година в цялата история на независима Украйна

За една година Саша, Маша и дъщеря им Аня преживяват многократно спирането на тока, а оттам на водата и на парното. Докато съпругата приготвя кафе на газовия котлон, съпругът демонстрира оборудването, което е натрупал с времето и празните бутилки газ от последната седмица.

„Украинците развихме супер умения за тази една година. Бързо се приспособихме към постоянното спиране на тока вкъщи, а и по улиците, вечерно време. И видяхме, че не е толкова страшно”, казва Мария Пилипака - Маша.

„Руснаците ни плашеха, че ще измрем през зимата от студ, но ето, скоро идва пролетта, става по-топло. Всичките ни приятели се научиха да използват акумулаторни лампи, фенери, газови прибори, генератори за ток в къщите си. А сега вече и денят става по-дълъг!”, обяснява Александър Пилипака - Саша.

Притеснява ги и дали отново ще се налага да крият дъщеря им в банята при ракетни обстрели, защото там било най-сигурно. Това, което няма да забравят, са тримата загинали близки и познати.

Гледайте „Година война“ в „Темата на NOVA“ тази вечер, веднага след Новините на NOVA в 19:00 ч.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.