Страната регистрира засилена сеизмична активност

Ново земетресение с магнитуд 5,3 е станало днес в окръг Нигде в Централна Турция. Трусът е регистриран в 13:27 ч. местно време между градовете Обрук и Бор.

Земетресенията в Турция: Броят на жертвите надхвърли над 50 000

Правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) посочва, че епицентърът е бил в околията на Бор на дълбочина 7 км.

Южна Турция регистрира засилена сеизмична активност след двата труса с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер и епицентър в окръг Кахраманмараш на 6 февруари.

Над 50 000 са вече жертвите на силните земетресения в Турция и Сирия. По последни данни в южната ни съседка трусът е отнел живота на 44 218 души.

Това обаче не е окончателният брой, тъй като все още не са разчистени всички разрушени сгради. Турция обяви, че е започнал строежът на нови жилища за останалите без дом. Това е огромен проблем, след като по приблизителни оценки 500 хиляди къщи и апартаменти са станали необитаеми. Изчисленията сочат, че ще са необходими над 15 милиарда долара за мащабното строителство. Турция планира да ги вземе на заем от чуждестранни банки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Мина Димитрова, БТА