Вижте историите на украинците, останали, въпреки инвзията на Русия

Дните преди войната – време, в което страховете растат, а надеждите за дипломатическо решение постепенно се сриват. Точно в този момент през февруари 2022 г., екип на NOVA пътува из Украйна по пътищата на мирните все още Киев, Одеса и Николаев. Сега, година след началото на войната, журналистът Николай Дойнов и операторът Димитър Василев отново са в зоната на конфликта.

В „Темата на NOVA”  те разказват историите на украинците, които остават. Милиони губят близките си, домовете си, живота си. Но макар и под постоянен обстрел, сред смърт и разрушения, в земята на войната продължават да живеят семейства, да се раждат деца и да възкръсват съдби.  

ШЕСТВИЕ СРЕЩУ ВОЙНАТА: Варненци и украинци се събраха пред сградата на общината в града

Избрали да останат са Саша, Маша и дъщеря им Аня. 

“Руснаците ни плашеха, че ще измрем през зимата от студ. Но ето, скоро идва пролетта става по-тролпо. Всичките ни приятели се научиха да използват акумулаторни лампи, фенери, газови прибори, генератори за ток в къщите си. А вече и денят става  по-дълъг”, казва Александър Пилипака.

Съпругата му Мария обаче признава, че се притеснява от повторна руска инвазия. 

Притеснява ги и дали отново ще се налага да крият дъщеря им в банята при ракетни обстрели, защото там било най-сигурно. А това, което няма да забравят, са тримата загинали близки и познати.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.