Два вагона са излезли от релсите

Влак дерайлира в района на гара Баня, Карловско тази нощ. Два от вагоните са излезли от релсите. Композицията е международна и е превозвала товари. 

Повече от десет часа продължиха усилията на служителите на НКЖИ да изправят излезлите от релсите вагони. Оценките са, че щетите по инфраструктурата са големи.

Малко преди 1 ч. след полунощ товарният влак със 17 вагона навлиза в гара Баня. Чува се страшен тътен, който събужда живеещите наблизо.

„Разтресе се много силно. Имаше тътен, все едно беше земетресение. Това се случи към 00:30 ч.”, обясни Иван Минковски.

След преминаването на входната стрелка, двата последни вагона от международната композиция дерайлират. Товарният влак е превозвал контейнери, натоварени със суровини и техника за бита. 


Едната колоса се покачва на дясната релсова нишка, вследствие на което дерайлира. „Щетите, които са нанесени, са около 130 метра унищожен железен път”, каза инж. Бойчо Скробански, държавен инспектор по разследване на произшествия в железопътния транспорт.

Освен че огъва железния път и чупи релсите, дерайлиралият влак бута два семафора, единият е влачен по протежение на 70 метра. При инцидента двамата машинисти и дежурният персонал на гарата не са пострадали.

Влакът се е движил с разрешената скорост. „55 километра, при разрешени 60, което няма превишаване на скоростта. От друга страна, не може да се говори за претоварване и неправилно натоварване”, допълни Скробански.

От НКЖИ отричат да е имало неравност на железния път. „Бил е в изправност. Имало е движение до последно. Нямаме данни да е имало умишлено поставени предмети върху релсите”, поясни Георги Ватев.

Временно всички пътници от Карлово за Пловдив се извозват с автобуси. Много от тях чакаха с часове. „Надявам се да дойде автобусът на време и да ме закара до Долна махала и от там с влакчето”, каза една от пътничките.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.