Спецакцията се провежда под надзора на Европейската прокуратура

Мащабна спецакция в цялата страна под надзора на Европрокуратурата. Рано тази сутрин ГДБОП и ДАНС влязоха в няколко ТЕЦ-а и топлофикации в много градове. Проверяват се много адреси.  
Според източници на NOVA от сутринта са извършени действия по разследване на множество адреси, както и на ТЕЦ-овете „Бобов дол”, „Брикел” и „Марица 3”. Проверки има и в топлофикациите в градовете Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас.

Според охраната на Топлофикация-Бургас екипите на ГДБОП и ДАНС са влезли около 08.00 ч. Не успяхме да се свържем с изпълнителния директор на топлофикационното дружество. По обед на място пристигна адвокатът на фирмата, който заяви,че не е информиран за целта на проверката.

„Просто ме помолиха да дойда да видя за какво става въпрос, да окажа някакво съдействие, ако има нужда”, заяви Петър Димитров, адвокат „ Топлофикация”- Бургас.

Почти по същото време службите влязоха и в ТЕЦ „Марица 3”. По думите на юрисконсулта централата ще продължи дейността си в нормален производствен режим. Проблем с предприятието нямало.

ТЕЦ Габрово, Снимка: Радослав Първанов, БТА

„Твърде разнородни неща са като документация. Оказваме им пълно съдействие. Това, което беше казано е, че централата ще продължава да работи, тъй като очаквахме, че ще искат да спрем работа. Казаха, че ще продължим да работим в нормален производствен режим. Към момента няма никакви проблеми - нито екологични, нито технически. Не ни притеснява нищо относно самата проверка. Обяснихме на проверяващите, че ще им окажем пълно съдействие”, коментира Юлиян Семерджиев, юрисконсулт и прокурист на ТЕЦ "Марица 3" – Димитровград.

През целия ден спецекипи имаше и в ТЕЦ „Бобовдол”.

„Изискват от нас документи за доставка на биомаса. Странно е, защото имаме разрешение да я горим от 5-6 години. Ще си тръгнат с голямо количество папки и документи. Може би им трябва хартия за втора употреба. Мисля, че това е така към целия енергиен сектор на страната”, коментира  Любомир Спасов, изп.-директор на ТЕЦ „Бобовдол”.

Вътрешният министър Иван Демерджием беше лаконичен. Пред NOVA той заяви, че разследването тече от дълго време и е под ръководството на Европейската прокуратурата, която ще даде повече подробности, когато реализацията приключи.

„Акцията е включително и на базата на сигнали. Нека прокуратурата изнесе информацията, която прецени. Нашите служители доста последователно са изпълнили указанията”, каза министърът на вътрешните работи.

ГДБОП и контраразузнавенето продължават разследването и утре.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.