Заподозрени са общо 626 души, съобщиха от Министерството на правосъдието

Министерството на правосъдието на Турция арестува близо 200 души за предполагаемо лошо строителство на сгради след катастрофалните земетресения, ударили страната на 6 февруари. Те отнеха живота на близо 50 000 души в Турция и съседна Сирия.

Заподозрени са общо 626 души. Някои от тях са загинали при земетресенията, а други все още се издирват.

Министърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг заяви в събота, че са събрани доказателства за нарушения в хиляди сгради.

Турските власти разследват над 600 души заради разрушените сгради при земетресенията

По данни на Агенцията за бедствия в страната са се срутили над 5700 здания, а целостта на постройките в някои райони се проверява.

"Нещото, което поразява най-силно, са видът срутвания. Те са такива, които наричаме "срутвания на палачинка". При тях е трудно хората под руините да оцелеят. Това прави работата на екипите за търсене и спасяване много трудна", каза Мустафа Ердик, професор по земетръсно инженерство в университета "Богазичи" в Истанбул. 

Ново земетресение на границата между Турция и Сирия

След предишни бедствия строителните норми в Турция бяха затегнати, което имаше за цел да гарантира, че съвременните сгради могат да издържат на трусове като този от 6 февруари. Много от повредените сгради в засегнатия регион изглежда са били нови. Именно затова хората се съмняват, че правителството е взело необходимите мерки за безопасност, съобщи Си Ен Ен.

"Това, което виждаме тук, определено ни подсказва, че нещо в тези сгради не е наред. На първо място не са били проектирани в съответствие с правилата или изпълнението не е било качествено", казва Ясемин Дидем Акташ, строителен инженер и преподавател в University College London.

Критики се отправят и заради периодичните строителни амнистии, Това са платени юридически облекчения за предприемачи, изградили проекти, при които не са спазени мерките за безопасност. Тези освобождавания са предназначени за узаконяване на по-стари сгради, построени без съответните разрешителни. Важно е да се отбележи, че след амнистиите не се изискваше от предприемачите да ремонтират имотите си, за да ги приведат в съответствие с изискванията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС