Регистрите не се попълват своевременно, алармират от Комисията

От Централната избирателна комисия напомнят на Районните избирателни комисии (РИК) да спазват обявеното работното време за приемане на заявления за регистрация на кандидат-депутатски листи. В писмото се припомня и за необходимостта от редовни заседания. Повод за писмото е проверка на сайтовете на РИК, която показа редица пропуски. Това докладва пред членовете на ЦИК заместник председателят Росица Матева. Информацията е на БНР.

"Особено сега в периода, в който те регистрират кандидатски листи, не се провеждат ежедневни заседания, а напротив, някои от комисиите имат заседания във вторник и до момента нямат други заседания и не се регистрират кандидатските листи, които постъпват, а утре изтича срока”, каза Матева.

Съдът отмени решението на ЦИК за смесеното отчитане на гласовете

По думите й в решенията за регистрация на кандидатски листи не се посочва на коя дата и в колко часа са постъпили документите на съответната кандидатска листа. Доста от Регионалните избирателни комисии нямат публикувани съобщения за заседанията или изобщо никакви съобщения не са публикувани. Според Матева, и регистрите не се попълват своевременно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.