Кои особености влияят на шофирането?

Жегите наближават, слънцето започва да пече все по-ярко, температурите навън се повишават, а това е знак, че се сменя сезона и е време за поставяне на нови летни гуми. Кога е необходимо и защо не бива да пестите от тази смяна, какви са криещите се опасности? Кои особености влияят на шофирането през лятото?

Кога се поставят качествени автомобилни летни гуми?

Каучукът на тези изделия е проектиран за работа на високи температури. Той запазва в такива условия подходящата си еластичност и цялост на структурата. Поддържа сцеплението на превозното средство с пътната настилка, дори и при преминаване през гьолове и шофиране по мокри пътища. Поставянето на нови марки летни гуми е подходящо при трайното задържане на температурите над +7 °С. Употребата на подобни решения намалява съпротивлението при търкаляне, подобрява горивния разход и намалява шума при движение на автомобила.

Защо не трябва да пестите от смяната на зимни с летни гуми?

Ако продължите в горещините да карате със зимните аналози, това ще доведе до прекомерно омекване на каучука и неговото постепенно разрушаване. Чувствително ще се влоши сцеплението с пътя и управлението на колата ще стане неустойчиво. Опасността от ПТП значително ще се повиши, особено в завоите.  Карането със зимни гуми през лятото ще предизвика тяхното по-бързо износване, което обезсмисля спестяването на средства от покупка на летни модели. Намалява се времето за съхранение, а желанието за пестене от това ще допринесе за плащането на по-висока цена в бъдеще.

Какво влияе върху устойчивото шофиране?

Съществуват някои особености, на които обичайно не се обръща внимание, но са много важни за запазване устойчивостта на пътя при шофиране през лятото:

- вътрешно налягане – ако е повече от препоръчителното се намалява контактната площ с пътната настилка и износването е само в средната част. Ако е по-малко, контактното петно се увеличава, това тормози двигателя, повишава разхода на гориво и са износени по краищата на протектора;

- шарка на протектора – допринася за подобреното сцепление и контакт с пътната настилка. За целта, осигурява достатъчно дълбоки дренажни канали, позволяващи увереното шофиране, дори и при мокри пътища и преминаване през гьол;

- добре подбраните размери – ако размерите на джантата с тези на летните гуми не съвпада, значително ще се влоши устойчивостта на превозното средство на пътя. Дори може да се окаже невъзможен техния монтаж върху джантите. По-долу ще разберете как правилно да четете размерите при избора;

- твърде плитките канали на протектора – не успяват да поемат достатъчно вода и да я изхвърлят встрани при преминаване през гьол. Това ще доведе до моментна загуба на сцепление на летните гуми с асфалта и липса на възможност за управление на колата. Нарича се още аквапланинг и за неговото предотвратяване, дълбочината на каналите не бива да е по-малка от 3 мм.

Какво означава символите 205/55 R16?

Това са размерите и обичайно са щамповани на страничния борд. Много са важни при избора и трябва да съвпадат с препоръчаните от производителя на превозното средство стойности. 205 е широчината на протектора, а 55 е процентното съотношение на височината спрямо ширината. При стойности на височината под 50%, лятната гума се счита за нископрофилна. Латинската буква R ни информира, че структурата на нишките в каркаса е радиална. Последното число 16 ни показва диаметърът на отвора за джантата.

Какво още е от значение при избора?

Когато се прави избор онлайн, важно е да се съобразите и с индекса на натоварване, който е обозначен веднага след размерите и може да изглежда като 91W. Буквата определя индекса на скоростта, който се проверява от таблиците. W показва, че е възможно движение със скорост „до 270 км/ч“.

За да познаете, че съответните изделия са предназначени за експлоатация през лятото, имат обозначение на страничния борд с надпис „Summer“ или друго.