Нуждата от свързване на два или повече отделни компонента се среща в различните области на производството

Нуждата от свързване на два или повече отделни компонента се среща в различните области на производството, строителството и създаването на отделни по вид конструкции. Предпочитани са в домашни условия, при битови неизправности, и в професионалната сфера. Какви крепежни елементи се използват и кои са отделните видове? Къде намират приложение и от какъв материал са изработени?

Какво представляват крепежните елементи?

Това са механични елементи за свързване един с друг на два или повече дървени, метални или пластмасови компонента. Могат да са с различна дължина, дебелина, големина и дизайн. Изборът им зависи от нуждите и използваните материали, но за това ще стане дума по-долу в статията.

 itt shop

Използват се за временни или постоянни скрепителни дейности. Последните могат да са пироните и нитовете. Сред първите са болтовете с гайки, винтовете и други подобни. Крепежните елементи за еднократна употреба са пригодени за продължително фиксиране и опитите за тяхното изваждане и повторно забиване може да ги унищожи. Моделите за многократна употреба позволяват сглобяване и разглобяване на частите повече от веднъж. Делят се на резбови и без резба.

Какви видове крепежни елементи се използват?

Разнообразието от нужди в различните области, където са необходими крепежните елементи, е доста голямо, така че в онлайн магазините към днешна дата основно се срещат:

  • имбусни болтове – здравото им фиксиране се извършва със съответния размер шестограм ключ. Може да се комбинира с идентичен размер гайка. Подходящи са за временно фиксиране и многократна употреба;

  • шпилки – за фиксиране на различни конструктивни части, в които са предвидени гладки и резбови отвори. Намират приложение многократно;

  • нитове – намират приложение за съединяване на две или повече заготовки във вид на листове материал. За да не се образува ръжда в условия на дъждове и във влага, нитовете най-често са поцинковани. Използват се при нужда от постоянно скрепване и са за еднократна употреба;

  • пирони – за постоянно скрепване на две или повече дървени изделия. Изискват удари с чук до пълното забиване в дървената плоскост. При избора, важни параметри са дължината и дебелината;

  • втулки – предназначени са да предпазват други компоненти и части от прекомерни натоварвания;

  • пробки – служат за временно запушване и отпушване на отвор, от който се източват различни технически течности. Отличават се по своя диаметър и размер на главата;

  • болтове за селскостопанска техника – с външна резба и за временно скрепване на два или повече компонента. Съществуват отделни разновидности: за плугове, за лемежи, за култиватори и други;

  • крепежни елементи за соларни панели – отличават се според вида на покрива (керемиден или метален) и има значение дали монтажът ще е покривен или наземен. Разновидностите в конструкциите са съобразени с тези условия и съответно скрепителните отделни компоненти.

Съвременните крепежни елементи още се делят на такива за дърво и за метал. Първите са самонарезни и с външна едра стъпка на резбата. Обичайно са с кръстообразен шлиц, позволяващ по-добър контакт на накрайника на отвертката или винтоверта. Винтовете за метал са с по-малък градус наклон на резбата, понеже при монтаж обикновено се пробива метал с дебелина до няколко милиметра и по-ситната резба, дава възможност на повече витки да се врежат в стените на отвора, осигурявайки по-здраво закрепване. Металът е по-твърд материал и в повечето случаи е необходимо предварително пробиване на отвор, в който се завинтва винтът. 

Гайките се предлагат в много разновидности: крилчати, калпаковидни, самозаконтрящи и т.н. Предназначението им е едно и също, но с разлики в дизайна. Крилчатите позволяват ръчно стягане, без употреба на специален гаечен ключ. Калпаковидните се срещат при нужда от придаване на завършен вид на конструкцията и т.н.

Къде намират приложение?

Крепежните елементи намират приложение в различни области и индустрии: в строителството, механиката, дърводелството, мебелната индустрия, за производство на мебели и други дървени изделия. В строителните дейности предимно се срещат при монтажа на гипсокартон и изграждане на профилната конструкция за него. Предпочитани са предимно в категорията „направи си сам“ и в професионалните дейности с различни видове материали: дърво, метали, пластмасови и ПДЧ плоскости и т.н. Използват се за създаване на обков, метални конструкции, стелажи и т.н.

Самонарезните винтове имат по-стабилна фиксация, което ги прави предпочитани пред пироните в случаите, когато са под-високо натоварване и се изисква повишена стабилност на закрепването. Понякога са със специален накрайник, което ги прави подходящи за употреба и в ламаринени плоскости и по-дебели метални листове. По този начин се разпробива по-лесно и точно, а фиксацията е изключително здрава. Използват се в комбинация с винтоверт или бормашина, тъй като се изискват високи обороти и натиск до първоначалното разпробиване на метала.

От какъв материал се изработват?

И двата вида крепежни елементи за метал и дърво се изработват предимно от стомана, а за предотвратяване на корозия се поцинковат. Наскоро дори се появиха пластмасови винтове за изолации, които позволяват закрепване на сравнитело леки детайли в: стиропор, фибран, корк и т.н. Те са издръжливи на множество околни условия: студ, пек, влага и вода.

При избора е важно отделните части да са взаимно допълващи се и да са съвместими. Това означава, че гайките с болтовете трябва да имат еднакъв диаметър и стъпка на резбата. Това прави възможно завиването на гайката върху работната област на болта и нейното силно стягане с гаечен ключ. При нужда от по-висока скрепителна сила се прибягва до по-дебели болтове и фиксиране в няколко близки една до друга точки.