Целта била балансиране на пазара

Решението на Русия да намали добива на петрол с по 500 000 барела на ден от март има за цел пазарът да бъде балансиран в условията на глобален излишък. Това обяви генералният директор на „Газпром нефт” Александър Дюков, цитиран от руската агенция Интерфакс и Ройтерс. 

„Газпром нефт” е дъщерна компания на руската държавна енергийна корпорация „Газпром”. Дюков каза, че с голяма вероятност може да бъде предвидено, че цената на петрола на пазарите ще се движи в диапазона 80-110 долара за барел през тази година.

САЩ - с мащабни санкции срещу Русия, в тях попада и българска компания

За решението на Русия да намали добива на 10 февруари съобщи руският вицепремиер Александър Новак. Изявлението му дойде на фона на ограничения върху вносна на руски петрол, наложени от Запада. Страните от Г-7, Европейския съюз и Австралия въведоха ценови таван от 60 долара за барел руски суров петрол, транспортиран по море. През юни 2022 г. Съветът на ЕС прие решение да бъдат забранени закупуването, вносът или трансферът на суров нефт и някои нефтени продукти по море от Русия в ЕС. Ограниченията се прилагат от 5 декември 2022 г. за суровия нефт и от 5 февруари 2023 г. за другите рафинирани нефтопродукти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook