Челно са се сблъскали пътническа и товарна композиция

Най-малко 40 души са загинали, а 85 са ранени при тежка влакова катастрофа в Северна Гърция. Сблъскали са се пътнически и товарен влак. Двама от пострадалите са в критично състояние и с опасност за живота. Предполага се, че 15 или 16 души са останали под останките на машините.

Инцидентът е станал в района на град Лариса малко преди полунощ. Пътническият влак, който е превозвал над 350 души, е пътувал от Атина за Солун.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Засега не са ясни причините за инцидента. Ударът е бил много силен и първите три вагона на пътническия влак дерайлирали. По данни на местните власти първите два вагона са почти напълно унищожени, след като били обхванати от избухналия пожар. 

Заради изключително тежкия сблъсък евакуацията на пътниците се извършва при много трудни условия.

Пътническият влак потегля от Атина към Солун към 19:30 ч. снощи. Инцидентът става малко преди полунощ, северно от Лариса, в началото на тясната Темпейска долина, която свързва северна и южна Гърция. По неизвестни засега причини по същата линия, но от Солун към Лариса се движел товарен влак.
„Чухме голям трясък. Бяха 10 кошмарни секунди, преобръщахме се във вагона, докато паднахме настрани и суматохата спря. Тогава настана паника, кабели висяха навсякъде, веднага избухна пожар, докато се преобръщахме, изгаряхме от огъня, който беше навсякъде”, заяви Стергиос Миненис.

„Имаше паника, за 10 - 15 секунди беше хаос, преобръщане, огън, висящи кабели, счупени прозорци, крещящи хора. Мястото, откъдето скочихме, за да избягаме, беше на 2 метра височина, а отдолу имаше счупени железни отломки. Но нямахме избор”, каза още Миненис.

Сблъсъкът е станал на излизане от тунел под автомобилната магистрала. В района обикновено влакът се е движел с 90-100 км/ч. Жертвите е можело да бъдат много повече, ако катастрофата беше станала вътре в него.

„Успяхме да слезем, до нас беше избухнал огън, един човек видя дупка, през която успяхме да излезем”, разказа друг оцелял.

Спасители споделят, че в първите три вагона не са намерили оцелели. На мястото на инцидента работят над 150 пожарникари, 40 линейки извозват пострадалите и жертвите. Сред загиналите има много малки деца и ученици. „За съжаление, първият вагон всъщност е представлявал ресторант. Много хора е имало там по това време, както и в другите два, които са дерайлирали. Всичките млади хора, студенти. Назад в другите вагони нямаше жертви, с изключение на такива, които бяха изхвърчали от влака, но те бяха от първите вагони. Когато единият влак се движи със 160 км/ч, а другият със с 120, се натрупва страшно много сила. Това е причинило и пожара”, обясни Василис Йопулос, спасител в Клуб на специалните сили на област Магнисия.

На място на катастрофата пристигнаха премиерът Кириакос Мицотакис, както и министрите на вътрешните работи и на здравеопазването. В страната е обявен тридневен траур.

Десетки хора се събраха пред болницата в Лариса. Там докарват телата на загиналите, а пред лечебното заведение са се струпали близки и роднини на хора, които са в неизвестност. Те очакват новини за това живи ли са техните близки.

След разпити гръцките власти са арестували началника на жп гарата в Лариса. Обвинен е в причиняване на масова смърт по непредпазливост. Няколко часа по-късно министърът на транспорта подаде оставка с обяснението, че поема отговорност за грешките на гръцката държава и политическата система. 

Кореспондент: Бойка Атанасова

ВСИЧКО ЗА ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.