Реставрация не е правена от 40 години

Паметникът на Свободата на връх Шипка не е ремонтиран от 40 години. Скоро обаче предстои реставрация на монумента. Зам.-директорът на музей „Шипка - Бузлуджа" Мая Миланова заяви, че най-вероятно това ще се случи през 2024 г. Ремонтните дейности ще продължат 3 години.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В СТРАНАТА ВИЖТЕ ТУК

„През лятото на 2021 г. сложихме скеле и мнозина си мислеха, че е започнал ремонт. Тогава обаче се извърши подробното обследване на фасадите, което беше необходимо, за да се изготви проект за реставрацията. Следваха редица съгласувателни процедури. Към днешна дата имаме пълното съдействие на Министерството на културата и тяхното уверение, че ще направят всичко възможно средствата, необходими за ремонта да бъдат заложени в бюджета на страната за 2023 г.” коментира в ефира на „Здравей, България” Мая Миланова.

145 години свобода: България отбелязва националния си празник

Според Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа", тази година започва подготовката на обществените поръчки за ремонт на паметника. А амбицията е до края на лятото да има готова документация. "Ще прегледаме състоянието на лъва отново, освен това ще бъдат отстранени всички изолационни смеси, които са полагани, за да се открие автентичния каменен градеж и да се отстрани влагата. Ще бъде изграден дизелов генератор, както и автоматична метеорологична станция", посочи той.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook