Какви са уроците и поуките от историята ни?

Днес честваме 145 години от Освобождението на България. Във връзка с празника историци коментираха в ефира на NOVA какви са поуките от историята ни.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В СТРАНАТА ВИЖТЕ ТУК

„Този път към Освобождението – радикалният, въоръженият, не беше единствен. До голяма степен най-сериозните постижения на българите през Възраждането са постигнати по бавния и революционен път - просветната мрежа и църковната независимост. Радикалните дейци намериха мотив сами да преобърнат системата и то не по пътя, който Левски чертаеше - за самостоятелна революционна борба, а с цел да накарат великите сили да се намесят”, заяви проф. Петко Петков. 

По думите му този ден съсредоточава признателността на българите. "Направихме конференция, за да започне дискусията по темата с общобългарските празници. Не бива да се противопоставят празници, а след експертна дискусия да се определи кой ден трябва да бъде национален празник. Моето мнение е, че трябва да е 24 май", посочи той. И допълни, че усърдие, усилие, морал и ценности трябва да обединяват историците. 

145 години свобода: България отбелязва националния си празник

„3 март е една голяма дата в българската история. Съгласен съм с повечето изводи на проф. Петков. В същото време не може това да е национален празник, тъй като българската нация започва да се изгражда преди това и завършва своя градеж извън руското влияние. Няма русофобия в България”, каза журналистът Асен Агов.

„Терминът рософобия възниква през 1884 г. във вестниците в Източна Румелия. Не бива да взимаме историческите дати като просто част от календара. Свободата не ни е само дар”, смята журналистът Тони Николов.

„Един от любимите ми историци Марк Блох казва, че ролята на историка не е да съди, а да разбира. Струва ми се, че в случая е добре да отсеем съвремието. Това може да се случи само и единствено, ако историята не се ползва като оръжие”, обясни историкът Емил Джасим.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook