Разказва Ева Костова

Мащабно проучване през 70-те установява маршрута на пътя на опълченците. Днес обаче те тънат в забрава, защото оказва се, не са ничия собственост и няма кой да се погрижи за тях. За хората, борили се за свободата ни, разказва Ева Костова.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В СТРАНАТА ВИЖТЕ ТУК

Слушали сме разкази за пътя на българското опълчение. Път, дълъг над 1500 километра, който минава през реки, равнини и планини.

На метри от храм-паметника „Св. Александър Невски”, върху правоъгълен пиедестал, една картина оживява. „Самарското знаме” на чешкия художник Ярослав Вешин е превърната в бронзова статуя. В Паметника на българския опълченец са вградени 12 капсули с имената на 12 000 опълченци, участвали в Руско-турската война и урна с пръст, от местата на битките. Сцени от тях виждаме на барелефите, намиращи се върху три от страните на постамента.
На гърба на паметника обаче има нещо различно.

Четвъртият барелеф изобразява карта с пътя, който изминават опълченските дружини. Те тръгват от Свищов, където преминават Дунав и стъпват на родна земя. Продължават към Габрово и Велико Търново, а после през Балкана се спускат към Казанлък и Стара Загора. За да бъде отдадена почит към подвига им, Министерство на Народната отбрана и Комитета за културата предлагат местата, където са водени битки, където е имало опълченски лагери и подстъпи при влизане в градовете, да бъдат маркирани със специални паметни знаци. 

Целия репортаж гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook