Мненията варират между 24 май, 22 септември и 19 февруари

Празникът 3 март не може да бъде пренебрегнат. Това е освобождението ни, няма как да не сме признателни за 20 000 воини, които са дали кръвта си на нашата земя. Освен това трябва да имаме трезво родолюбие, себеуважение и чувство за национално достойнство. Едва тогава трябва да дойде признателността. Не би трябвало да не сме благодарни. Това заяви за "Твоят ден" писателят Теодора Димова.

По думите ѝ пред празниците трябва да имаме национален консенсус - такива са 19 февруари и 24 май. "Единственото име, което ни обединява, е Васил Левски. Тъй като отдаването на почитта към него беше наскоро, наблюдавах как хората се стичат. За мен 19 февруари е датата, която трябва да бъде национален празник. И допълни, че националната ни съвест се лута между чуждопоклонничество и ксенофобия. "Имаме комплекс за малоценност, което преминава в чуждопоклонничество, а това наранява националната ни съвет. Да гледаме на историята си без да се възгордяваме или срамуваме", призова Димова. 

Здравка Евтимова: В нашите ръце е да направим второ българско Възраждане

Историкът проф. Милко Палангурски казва, че 3 март не е датата, която може да обедини българската нация. "В българското законодателство има два типа празници - национални и официални. Сега един прелиминарен договор, подписан от император Александър II, е национален празник, който доминира над другите. Националният празник олицетворява българската независимост и национална идентичност и трябва да има консенсус. Според проучване само ние и ЦАР празнуваме статуса си на васална държава", посочи той. 

Според него повече не можем да говорим за културно-националистическа идея 3 март да е национален празник. "Колегите историци се обединиха около 24 май като нов национален празник, моето мнение е, че трябва да е 22 септември", отбеляза историкът. 

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.